طراحی بسته بندی زعفران به روند طراحی پاکت، بسته، جعبه برای زعفران گفته میشود. در طراحی بسته بندی زعفران عموما آنچه که در مرحله اول مهم است، حفظ کیفیت زعفران است. علاوه بر وظیفه حفظ کیفیت، طعم و بوی زعفران، طراحی بسته بندی خلاقانه زعفران میتواند در فروش محصول کمک شایانی داشته باشد.
انواع بسته بندی زعفران
- پلاستیک سلفون
- قوطی شیشهای
- ظروف پلاستیکی
- ظروف فلزی
- ظروف پلیکریستال
- بسته پلاستیک ترسبافان
- پکیج مخملی و چوبی
قوانین بسته بندی زعفران
زعفران به عنوان یکی از گرانترین ادویههای جهان، تنوع پکیجینگ بالایی دارد. به علت قیمت بالای این محصول دست طراحان در اجرای طرحهای گران قیمت بستهبندی زعفران باز است و انواع پکیجینگ را در این زمینه شاهد هستیم.
زعفران باید در کاوری مناسب و بهداشتی قرار گیرد. متریال مورد استفاده درکاور اولیه باید به نحوی باشد که مانع از ورود هوا، رطوبت و آلودگی به محصول بشود. همچنین پکیجینگ زعفران باید آن را در برابر آسیبهای خارجی مانند فشار، ضربه، رطوبت و نور محافظت کند. هدف اصلی بستهبندی زعفران، حفظ تازگی و کیفیت محصول است.
ظرف داخلی در پک زعفران باید قابلیت محافظت در برابر نور را داشته باشد. نور خورشید و نور مصنوعی میتوانند باعث تغییر رنگ و کاهش کیفیت زعفران شوند. زعفران باید در بستهبندی که به درستی در برابر رطوبت از آن محافظت کند، قرار گیرد. زیرا رطوبت میتواند باعث تغییر رنگ، کیفیت و خواص زعفران شود. زعفران حساس به اکسیداسیون است، بنابراین کاور باید آن را از هوا و اکسیژن محافظت کند.
مهم است که در بستهبندی زعفران، استانداردهای حفظ کیفیت را رعایت شود. در بسیاری از موارد، بستهبندی زعفران نیاز به گواهینامههای خاصی دارد. درج گواهیهای HACCP، ISO 22000، GMP و گواهینامه ارگانیک بودن محصول، از جمله گواهیهای لازم برای درج بر روی پکیجینگ زعفران است.
بستههای زعفران در وزنهای متفاوتی تهیه و تولید میشوند. معمولا بستههای با وزن بالاتر برای صادرات و سوغاتی مورد استفاده قرار میگیرند. اما بستههای با وزن پایین، بیشتر برای مصارف خانگی تولید میشوند. برای طراحی این پکیجینگ رعایت قوانین کلی حاکم بر طراحی بستهبندی مواد غذایی نیز ضروری است. که این قوانین شامل درج تاریخ تولید و انقضا، نشان سیب سلامت و استاندارد، جدول حقایق تغذیهای و… میشوند.