طراحی بسته بندی مواد غذایی یکی از راههای مناسب برای نگهداری طولانی مدت و همچنین افزایش فروش است. در حال حاضر دیزاین بستهبندی محصولات غذایی یکی از روشهای بازاریابی است. محصولات غذایی متنوعی وجود دارد که با بسته بندی کردن آن فروش بیشتر و بالاتری را داشتهاند. طراحی بستهبندی محصولات غذایی به فرآیند طراحی و ایجاد طرح برای جعبه یا پاکتهای مواد غذایی گفته میشود.
نمونه طراحی بسته بندی مواد غذایی
انواع بسته بندی مواد غذایی
- ظرفهای شیشهای
- صفحات و ورقههای پلاستیکی
- فویل کاغذی و آلومینیومی
- فیلمهای سلولزی اصلاح شده
- کامپوزیتهای فلزی و مقوا یا پلاستیک
- سینیها
- کیسههای پلاستیکی و کاغذی
- جعبه و کارتن مقوایی
- قوطی مواد غذایی ساخته شده از انواع فلزات
- پلیمرهای بسته بندی
قوانین بسته بندی مواد غذایی
رعایت اصول کلی در پکیجینگ مواد غذایی، به عنوان یکی از مهمترین عوامل موثر در حفظ سلامت و بهداشت مطرح میشود. استفاده از مواد بهداشتی در تولید ظروف محصول که با محتویات غذایی داخل آن واکنش شیمیایی ندهند و مانع از ورود و خروج رطوبت و چربی باشند، در زمینه انتخاب متریال اولیه ظرف محصول بسیار حائز اهمیت است.
سازمان بهداشت هر کشور با وضع قوانین مشخص، اولویتهای اصلی برای درج بر روی بسته محصولات غذایی را مشخص میکند. این موارد شامل درج مواد اولیه، جدول کالری موجود در واحد مشخص از ماده غذایی، درج نشان سیب سلامت، درج نشان استاندارد ایران، شرایط نگهداری محصول، نحوه مصرف آن و درج قیمت کالا با فرمت، قیمت کالا برای فروشنده و قیمت کالا برای خریدار است.
در این زمینه از قوانین کلی حاکم بر طراحی پکیجینگ محصول نباید غافل شویم. ابتداییترین قانون در زمینه طراحی بستهبندی مواد غذایی، رعایت این اصل است: محصول باید به آسانی قابل حمل باشد. همچنین دیزاین ظروف مواد غذایی متناسب و مرتبط با ویژگیهای آن محصول، یک اصل برنده است.
مثلا بهتر است بسته ماکارونی را شفاف طراحی کنید. زیرا این که ظاهر ماکارونیها دیده شود در زیبایی بسته، اطمینان مشتری به محصول و خرید بهتر محصول به افراد کمک میکند. در یک مثال دیگر، برای طراحی ظروف مناسب حمل گوشت تازه، عدم نفوذ پذیری ظرف به رطوبت، حائز اهمیت است. بدین ترتیب خونابه موجود در داخل گوشت تازه به بیرون نشت نمیکند. و یا در طراحی بسته بیسکوییت، تولید ظرف محافظ در برابر خرد شدن، ایده جذابتری از طراحی یک بسته ساده است.